Press "Enter" to skip to content

Brug sandressourcer "fornuftigt" eller risikere udviklingsmæssigt nedfald

Rapporten Sand and Sustainability: 10 Strategic Recommendations to Avert a Crisis gør det klart, at verden ikke kan fortsætte med at tage 50 milliarder tons sand op af jorden og havet hvert år uden alvorlige konsekvenser. For at opnå bæredygtig udvikling skal vi drastisk ændre den måde, vi producerer, bygger og forbruger produkter, infrastrukturer og tjenester på.

Dyrebar ressource

Efter vand er sand den mest anvendte ressource i verden. Verden bruger 50 milliarder tons sand og grus hvert år, nok til at bygge en mur 27 meter bred og 27 meter høj omkring planeten Jorden.

I betragtning af vores afhængighed af det skal sand anerkendes som en strategisk ressource, og dets udvinding og anvendelse skal gentænkes, bemærker den nye rapport.

Uddrag bevidst

Rapporten giver vejledning i, hvordan man skifter til forbedrede metoder til udvinding og forvaltning af ressourcen.

Ifølge forfatterne skal sand anerkendes som mere end et byggemateriale, men som en strategisk ressource med flere roller i miljøet.

Udvinding af sand fra floder og kyst- eller marine økosystemer kan føre til erosion, tilsaltning af akviferer, tab af beskyttelse mod stormfloder og indvirkning på biodiversiteten – hvilket udgør en trussel mod levebrød, herunder gennem vandforsyning, fødevareproduktion eller fiskeri samt turisme. industri.

Forfatterne understreger, at regeringer, industrier og forbrugere bør prissætte sand på en måde, der anerkender dets sande sociale og miljømæssige værdi.

Skiftende sand?

At holde sand på kyster kan være den mest omkostningseffektive strategi for klimatilpasning, da den beskytter mod stormflod og havstigninger. De hævder, at sådanne tjenester bør tages i betragtning i dens værdi.

Derudover foreslår rapporten, at der udvikles en international standard for, hvordan sand udvindes fra havmiljøet, og understreger, at det kan medføre dramatiske forbedringer, da det meste af den marine opmudring sker gennem offentlige indkøb, der er åbne for internationale virksomheder.

Det anbefaler også at forbyde sandudvinding fra strande, da det er afgørende for kysternes modstandsdygtighed, miljøet og økonomien.

Indvirkning på verdensmål

Som et væsentligt element i produktionen af beton til vital infrastruktur er sand afgørende for den økonomiske udvikling.

Det giver også levesteder for flora og fauna, samtidig med at det støtter biodiversiteten, herunder marine planter, der fungerer som kulstofdræn eller filtervand.

På trods af dets betydning for at nå målene for bæredygtig udvikling (SDG’erne) og tackle den tredobbelte planetariske krise med klimaændringer, forurening og tab af biodiversitet bruges sand hurtigere, end det naturligt kan genopfyldes, hvilket gør dets ansvarlige forvaltning afgørende.

Cirkulær økonomi

Forbud mod deponering af mineralsk affald og tilskyndelse til genbrug af sand i offentlige indkøbskontrakter er blandt de nævnte politikker, der vil bidrage til omstillingen til en god, cirkulær økonomi for sand.

Rapporten beskriver også, at stenknusning, genanvendt byggeri, nedrivningsmaterialer og “malmsand” fra mineaffald er levedygtige alternativer, der bør stimuleres.

For at sand kan styres mere effektivt og bedste praksis gennemføres, er der behov for nye institutionelle og juridiske strukturer.

Derudover skal sandressourcer kortlægges, overvåges og rapporteres om, anbefaler rapporten, og alle, der er involveret i beslutninger i forbindelse med dens ledelse, hvilket muliggør placeringsbaserede tilgange og undgår en-for-alle-løsninger, understregede papiret.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: