Press "Enter" to skip to content

Kun ét ud af 50 klimamål for luftfartsindustrien er rettet mod mig

Miljøforkæmpere siger, at den internationale luftfartsindustri ikke har opfyldt alle undtagen et af sine 50 klimamål i løbet af de sidste to årtier.

En rapport bestilt af klimaorganisationen Possible evaluerede alle de mål, som industrien har sat siden 2000, og fandt, at næsten alle var blevet savnet, revideret eller stiltiende ignoreret. Velgørenhedsorganisationen siger, at resultaterne underminerer en regerings plan om at give flyselskaber mulighed for at reducere deres emissioner gennem selvregulering.

Flyrejser tegnede sig for 2,1% af de menneskeskabte kuldioxidemissioner i 2019, svarende til omkring 915 millioner tons, ifølge Air Transport Action Group. Det anslås, at 15% af befolkningen tager 70% af alle flyvninger, siger Possible.

Luftmålsrapporten er skrevet af forskere fra bæredygtighedsagenturet Green Gumption, der undersøgte klimamål, der begyndte og sluttede mellem 2000 og 2021 og vurderede fremskridt mod nogle langsigtede mål.

De fandt ud af, at uklare definitioner, uigennemsigtig overvågning og inkonsekvent rapportering gjorde mange mål udfordrende at vurdere, hvor mange også pludselig ændrede, erstattede eller droppede i undersøgelsesperioden. Derudover, selvom målene var nået, sagde forskerne, var mange utilstrækkeligt ambitiøse til at reducere luftfartens klimapåvirkning.

Virgin Atlantic satte i 2007 et mål om en reduktion på 30 procent i CO2 pr. tonkilometer (CO2/RTK) i 2020, hvilket virksomheden senere beskrev som “et stort mål, og vi holder fast i det”, ifølge rapporten. I en bæredygtighedsrapport fra 2014 med en reduktion i CO2/RTK på kun 8 % fra basislinjen erkendte flyselskabet.

Men da Virgins årsrapport for 2020 blev offentliggjort, nævnte den ikke længere 2020-målet. Året efter annoncerede en pressemeddelelse fra virksomheden et nyt mål om 15% bruttoreduktion i CO2/RTK inden 2026.

Forskerne konkluderer, at klimamålene faktisk er et røgslør for business as usual. Sådanne mål “synes primært at tjene som en taktik til at give et indtryk af fremskridt og foranstaltninger til at imødegå luftfartens miljøpåvirkning til offentligheden og de politiske beslutningstagere for at forhindre politiske hindringer for den igangværende vækst i branchen,” hedder det i rapporten.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: