Press "Enter" to skip to content

Arizona kritiseret for at tillade en uranmine, der bringer Grand Canyon-stammens farvande i fare

Indfødte og miljøforkæmpere har fordømt et Arizona-agenturs godkendelse af en kritisk betingelse for en uranmine nær Grand Canyon, som modstandere siger truer jorden, vandet, dyrelivet – og indianernes forfædres forpligtelse til at beskytte et sted, de har kaldt hjem i århundreder.

Arizona Republic har rapporteret, at statens Department of Environmental Quality udstedte en Aquifer Protection Plan-tilladelse til Canada-baserede Energy Fuels Resources Pinyon Plain Mine, der ligger omkring 10 miles syd for Grand Canyon’s South Rim Kaibab National Forest.

Miljøforkæmpere og stammer har længe modsat sig minen, som har været i forskellige planlægnings- og forberedelsesfaser siden 1984, men endnu ikke er blevet ekstraheret uran. Havasupai-folket, hvoraf nogle bor i en nærliggende kløft, siger, at projektet bringer deres eneste kilde til drikkevand i fare.


Ifølge National Parks Conservation Association (NPCA):

Mine… har en historie med oversvømmelser, fordi det udtømmer lavvandede grundvandsmagasiner udtrykt ved South Rim-kilder. Det truer også med permanent at forurene dybe akviferer, der fodrer Havasu Creek og andre kilder. Godkendelsen kommer på trods af opfordringer fra Havasupai-stammen og bevaringsgrupper om at lukke Pinyon Plain-minen i betragtning af dens risici for vand og stammekulturelle ressourcer …

I slutningen af 2016 gennemborede boring i mineakslen lavvandede akviferer, hvilket fik vand pumpet fra minen til at stige fra 151.000 gallon i 2015 til 1,4 millioner gallon i 2016. I årene siden har tilstrømningen varieret fra 8.8 millioner gallon i 2017 til 10 tommer. 2019; senest optog minen 8.261.406 liter grundvand i 2021.

Siden 2016 har opløst uran i vandet konsekvent overskredet føderale toksicitetsgrænser med mere end 300% og arsenniveauer med mere end 2.800%.


Stammelederne i Havasupai har længe argumenteret imod uranminedrift på landområder, hvor deres forfædre blev etnisk udrenset for at gøre plads til hvide turister, før de blev tvunget til at dehumanisere jernbanearbejde.

En af de mest pålidelige minemodstandere i Havasupai, den afdøde stammeformand Rex Tilousi, mente, at hans folk “fik et ansvar for at beskytte og bevare dette land og vand for dem, der ville komme.”

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: