Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Arizona bekritiseerd voor het toestaan van een uraniummijn die de wateren van de Grand Canyon-stam in gevaar brengt

Inheemse en milieuactivisten hebben de goedkeuring door een agentschap in Arizona veroordeeld van een kritieke toestand voor een uraniummijn in de buurt van de Grand Canyon die volgens tegenstanders het land, water, dieren in het wild bedreigt – en de voorouderlijke verplichting van inheemse Amerikanen om een plek te beschermen die ze al eeuwenlang hun thuis noemen.

De Arizona Republic heeft gemeld dat het Department of Environmental Quality van de staat een Aquifer Protection Plan-vergunning heeft afgegeven voor de in Canada gevestigde Energy Fuels Resources Pinyon Plain Mine, ongeveer 10 mijl ten zuiden van het South Rim Kaibab National Forest in de Grand Canyon.

Natuurbeschermers en stammen hebben zich lang verzet tegen de mijn, die zich sinds 1984 in verschillende plannings- en voorbereidingsfasen bevindt, maar nog geen uranium heeft gewonnen. De Havasupai-mensen, van wie sommigen in een nabijgelegen kloof wonen, zeggen dat het project hun enige bron van drinkwater in gevaar brengt.


Volgens de National Parks Conservation Association (NPCA):

Mijn… heeft een geschiedenis van overstromingen omdat het ondiepe grondwaterlagen uitput die tot expressie komen bij South Rim-bronnen. Het dreigt ook diepe watervoerende lagen die Havasu Creek en andere bronnen voeden permanent te besmetten. De goedkeuring komt ondanks oproepen van de Havasupai-stam en natuurbeschermingsgroepen om de Pinyon Plain-mijn te sluiten, gezien de risico’s voor water en tribale culturele hulpbronnen …

Eind 2016 doorboorde boren in de mijnschacht ondiepe watervoerende lagen, waardoor het water dat uit de mijn werd gepompt, steeg van 151.000 gallons in 2015 tot 1,4 miljoen gallons in 2016. In de jaren daarna varieerde de instroom van 8,8 miljoen gallons in 2017 tot 10 inch. 2019; meest recent nam de mijn in 2021 8.261.406 liter grondwater in beslag.

Sinds 2016 heeft opgelost uranium in het water consequent de federale toxiciteitslimieten met meer dan 300% overschreden en arseenniveaus met meer dan 2.800%.


De tribale leiders van Havasupai hebben lang gepleit tegen uraniumwinning op landen waar hun voorouders etnisch werden gezuiverd om plaats te maken voor blanke toeristen voordat ze werden gedwongen tot ontmenselijkend spoorwegwerk.

Een van de meest betrouwbare tegenstanders van mijnbouw in Havasupai, wijlen stamvoorzitter Rex Tilousi, geloofde dat zijn volk “een verantwoordelijkheid kreeg om dit land en water te beschermen en te behouden voor degenen die zouden komen.”

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: