Social Climate Tech News

Fri 13 05 2022
Image

Amerikansk majsbaserad etanol är värre för klimatet än bensin

by bernt & torsten

Majsbaserad etanol, som i åratal har blandats i enorma mängder i bensin som säljs vid amerikanska pumpar, är sannolikt en mycket mer betydande bidragande orsak till den globala uppvärmningen än ren bensin, enligt en studie.

Studien, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, motsäger tidigare forskning beställd av U.S.A. Department of Agriculture (USDA), som visar att etanol och andra biobränslen är relativt gröna.

Forskningen, som delvis finansierades av National Wildlife Federation och US Department of Energy, fann att etanol sannolikt är minst 24 % mer koldioxidavtryck än bensin på grund av utsläpp till följd av förändringar i markanvändningen för att odla majs, tillsammans med bearbetning och förbränning.

Enligt U.S. Renewable Fuel Standard (RFS), en lag som antogs 2005, måste landets oljeraffinaderier blanda cirka 15 miljarder liter majsbaserad etanol i landets bensin årligen. Policyn var avsedd att minska utsläppen, stödja bönder och minska USA:s beroende av energiimport.

Som ett resultat av mandatet växte majsodlingen med 8,7 % och expanderade till ytterligare 6,9 ​​miljoner hektar mark mellan 2008 och 2016, fann studien. Det ledde till omfattande förändringar i markanvändningen, inklusive bearbetning av odlingsmark som annars skulle ha pensionerats eller registrerats i bevarandeprogram och plantering av befintlig odlingsmark med mer majs, fann studien.

Jordbruksfält släpper ut kol som lagras i marken, medan andra jordbruksaktiviteter, som att använda kvävegödselmedel, också ger utsläpp.

En studie från 2019 från USDA, som biobränsleindustrin har citerat brett, fann att etanols koldioxidavtryck var 39 % lägre än bensin på grund av koldioxidavtryck i samband med plantering av ny odlingsmark.

Men den forskningen underskattade utsläppseffekten av markomvandling.

U.S. Environmental Protection Agency, som administrerar landets biobränslepolicy, överväger ändringar i programmet. Enligt RFS satte kongressen blandningskrav till och med 2022, men inte längre fram, vilket gav EPA behörighet att införa reformer. EPA planerar att föreslå 2023-krav i maj.

Share: