Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Mikroplast hittades för första gången djupt i lungorna på levande människor

Mikroplastföroreningar har för första gången upptäckts djupt i lungorna på levande människor. Partiklarna hittades i nästan alla analyserade prover.

Forskarna sa att mikroplastföroreningar nu var allestädes närvarande över hela planeten, vilket gör mänsklig exponering oundviklig och betyder att ”det finns en ökande oro angående riskerna” för hälsan.

Prover togs från vävnad som togs bort från 13 patienter som genomgick operation och mikroplast hittades i 11 fall. De vanligaste partiklarna var polypropen, som används i plastförpackningar och rör, och PET, som används i flaskor. Två tidigare studier hade hittat mikroplaster i liknande höga frekvenser i lungvävnad som tagits under obduktioner.

Människor var redan kända för att andas in de små partiklarna, samt konsumera dem via mat och vatten. Arbetare som exponerats för hög mikroplast är också kända för att ha utvecklat sjukdomar.

Mikroplaster upptäcktes i mänskligt blod för första gången i mars, vilket visar att partiklarna kan resa runt i kroppen och kan fastna i organ. Effekten på hälsan är ännu okänd. Men forskare är oroade över att mikroplast orsakar skador på mänskliga celler i laboratoriet och luftföroreningar partiklar är redan kända för att komma in i kroppen och orsaka miljontals tidiga dödsfall om året.

Forskningen, som har godkänts för publicering av tidskriften Science of the Total Environment, använde prover av frisk lungvävnad från intill operationsmålen. Den analyserade partiklar ner till 0,003 mm i storlek och använde spektroskopi för att identifiera typen av plast. Den använde också kontrollprover för att ta hänsyn till nivån av bakgrundskontamination.

En studie från 2021 i Brasilien på obduktionsprover fann mikroplast hos 13 av de 20 personer som analyserades. Polyeten, som används i plastpåsar, var en av de vanligaste partiklarna.

En amerikansk studie av lungcancerpatienter 1998 fann plast och växtfibrer (som bomull) i mer än 100 prover. I cancervävnad innehöll 97 % av proverna fibrerna och i icke-cancerprover var 83 % kontaminerade.

Enorma mängder plastavfall dumpas i miljön och mikroplaster förorenar hela planeten, från toppen av Mount Everest till de djupaste haven. Mikroplaster har hittats i moderkakor hos gravida kvinnor och hos gravida råttor passerar de snabbt genom lungorna in i fostrets hjärtan, hjärnor och andra organ.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: