Social Climate Tech News

Fri 08 2022
Image

Det är över för fossila bränslen

by bernt & torsten

Trettio månader: det är den mycket korta tid som världen nu har för de globala växthusgasutsläppen att äntligen börja minska. Om inte kommer vi att missa chansen att undvika de värsta effekterna av klimatkrisen.

Slutsatsen från världens forskare, sammanställd av den mellanstatliga panelen för klimatförändringar och godkänd av alla världens regeringar, säger att denna vändning kräver “omedelbara och djupa” utsläppsminskningar överallt.

Språket i den tredje delen av IPCC:s rapport är mindre dramatiskt än de två första, som lade “otvetydigt” skuld på oss för att vi satte en “levbar framtid” i allvarlig fara. Istället för att tydligt ange omfattningen av klimatkrisen, anger den nya bedömningen vad som behöver göras. Dess text prutades därför rasande av de stater som hade mycket att förlora.

Men slutsatsen är inte mindre skarp: ett sekel av ökande utsläpp måste upphöra före 2025 för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 C, utöver vilken allvarliga konsekvenser kommer att öka ytterligare och skada miljarder människor.

Konsekvensen för den största boven, fossila bränslen, är tydlig: det är över. IPCC konstaterar att befintliga och för närvarande planerade fossilbränsleprojekt redan är mer än vad klimatet klarar av. Fler projekt kommer att låsa in ännu större utsläpp och vår resa till klimathelvetet. IPCC varnar investerare i fossila bränslen att de är på väg att förlora biljoner dollar om regeringar agerar som de måste.

Som svar på rapporten hade FN:s generalsekreterare, António Guterres, en vild bedömning av nuvarande politiska och företagslöften om handling: “Vissa regerings- och företagsledare säger en sak, men gör en annan. Enkelt uttryckt ljuger de.”

Det är de goda nyheterna i den nya IPCC-rapporten. IPCC redogör för de betydande kostnadsminskningarna under det senaste decenniet inom sol- och vindkraft och säger att vissa länder redan har elnät som huvudsakligen drivs av förnybara energikällor. Det lyfter också kraftfullt fram den betydande potentiella effekten av energieffektiva hem, promenader och cykling, grönare kostvanor och mindre matsvinn. Alla dessa är populära bland människor, konstaterar IPCC.

Att skydda och återställa naturen kan ge både storskaliga minskningar av utsläppen genom att sätta stopp för skövlingen av skogar och storskaligt avlägsnande av CO2 från atmosfären genom växande träd, säger IPCC-rapporten. Men den varnar att detta inte kan kompensera för eventuella förseningar i att minska förbränningen av fossila bränslen och måste involvera ursprungsbefolkningar, som är de bästa väktarna av vilda platser.

Kostnaden för att få ett slut på klimatkrisen är liten, konstaterar IPCC. Global BNP förväntas fördubblas till 2050 och halvering av utsläppen till 2030, för att hålla sig på rätt spår för 1,5C, skulle raka 1-2% av denna fördubbling. Med hänsyn till de klimatskador som undviks och besparingarna i att anpassa sig till extremt väder sparar investeringar i utsläppsminskningar pengar.

Den mest kontroversiella delen av IPCC-rapporten handlar om teknik för att begrava utsläpp av fossila bränslen och suga upp CO2 från luften. Forskarna är i bästa fall försiktiga med kolavskiljning och lagring, vilket skulle kunna utöka användningen av kol och gas i kraftverk: “Globala takter för CCS-utbyggnad är långt under de [behövda].”

Men de är tydliga att det är “oundvikligt” att en del CO2 kommer att behöva avlägsnas från atmosfären för att balansera utsläppen från energiintensiv industri och flyg, som är svåra att koldioxidutlösa. Det kan vara att odla träd, bränna växter och fånga ut utsläppen, eller till och med förvandla CO2 till sten.

Men IPCC varnar för faror, som att biomassaplantager skjuter åt sidan matgrödor. Gröna kampanjer är resolut emot sådan teknik, eftersom de fruktar att förorenare kan använda dem som en ursäkt för att fortsätta sina aktiviteter.

IPCC betonar också ojämlikheten i global uppvärmning och behovet av klimaträttvisa. De minst utvecklade länderna (LDC), en grupp av 46 nationer, har bidragit med mindre än 0,4 % av utsläppen sedan 1850. De små östaterna, 38 länder som står inför att försvinna under stigande hav, bidrog med 0,5 %.

Däremot konstaterar IPCC att globalt sett bidrar de 10 % av hushållen med de högsta utsläppen per capita med 34-45 % av de globala konsumtionsbaserade utsläppen. Nordamerikaner har ett CO2-fotavtryck på nästan 20 ton per år, medan människor i Afrika och Sydasien är under fem ton.

En framtid med nettonoll kan uppnås, säger IPPC, samtidigt som man tar ut miljoner ur fattigdom, men finansieringen som behövs saknas: “Finansiella flöden understiger de nivåer som krävs för att uppnå mål för [utsläppsminskning] inom alla sektorer och regioner. ”

Pengafrågan kommer att förbli central i FN:s klimatförhandlingar, med nästa toppmöte i Egypten i november. IPCC säger att klimatinvesteringarna måste vara tre till sex gånger större än de är idag.

Share: