Social Climate Tech News

Tue 08 2022
Image

Vedbränder är dåliga för planeten, visar fler bevis

by bernt & torsten

Vi tycker om att tänka på vedeldning som en klimatneutral energikälla. Detta har lett till subventionerad vedeldning för elproduktion och är en del av överklagandet av en kväll runt en dånande brasa. Denna idé bygger på att kolet som frigörs från vedeldning återupptas av skogar och skogsmark. Verkligheten är mer komplex.

För det första tar det tid för ny skog att växa igen och ta upp kolet. För storskalig vedeldning för elproduktion kan det ta decennier eller kanske mer än ett sekel för skogarna att återuppta detta ytterligare kol från vår luft. Detta innebär större chanser till oåterkalleliga klimattippen innan eventuella fördelar uppstår.

För det andra, för samma mängd värme eller energi, frigör vedeldning mer koldioxid än olja eller gas. Det betyder mer kol i luften direkt efter eldning av ved för el jämfört med fossila bränslen, och mer kol i luften efter en kväll framför vedbrasan än att använda centralvärmen. Detta extra kol måste absorberas av ny trädtillväxt innan vi ens kan tala om neutralitet.

Ved för hembränning är ibland lokalt anskaffat. En studie i Finland visade att uppvärmningens inverkan på skogarna, och den tid som behövs för att kolet ska återupptas, berodde på vilken typ av trä som användes; till exempel skogsavfall, små grenar eller fällning av mogna träd.

Den kom dock fram till att vedeldning var det minst klimatvänliga alternativet för finska hem. En fransk studie har tittat på sätt att möta en snabb ökning av efterfrågan på vedenergi. Det var bland annat att hugga gamla skogar eller hugga ner träd innan de är fullvuxna. Alla alternativ skulle minska kol som lagras i skogar och minska den totala kapaciteten av landets skogar som en kolsänka; vilket betyder mer kol i atmosfären, inte mindre, under flera decennier framöver.

Dansk och Australisk forskning visar att vedeldning i hemmet också producerar metan. Detta är en kraftfull global uppvärmningsgas som ytterligare förvränger balansen från klimatneutralitet. Vedeldning producerar också sot, vilket bidrar till svärtning av arktisk snö och ökar smälthastigheten.

Jämförelser mellan klimatpåverkan från vedeldning och alternativ blir ännu värre om vi jämför med värmepumpar som drivs av vindkraft eller annan koldioxidneutral energi.

Studier av försörjningskedjor behövs omgående för att fullt ut förstå effekterna av vedvärmning i hemmet på vårt klimat, skog och biologisk mångfald. Det är dock uppenbart att det bästa sättet att minska klimatpåverkan från uppvärmning av hem är att lämna träd växande i skogen och investera i isolering och verklig energi med låg eller ingen koldioxidutsläpp.

Share:

Leave A Comment