Press "Enter" to skip to content

Verdens skove gør mere end blot at lagre kulstof, viser ny forskning

Nye data tyder på, at skovene er med til at holde Jorden mindst en halv grad køligere og beskytte os mod virkningerne af klimakrisen.

Verdens skove spiller en langt større og mere kompleks rolle i håndteringen af klimakrisen end hidtil antaget på grund af deres fysiske virkninger på globale og lokale temperaturer, ifølge ny forskning.

Skovenes rolle som kulstofsvampe er veletableret. Men omfattende nye data tyder på, at skovene giver klimafordele langt ud over blot at lagre kulstof og hjælper med at holde luften nær og langt væk kølig og fugtig på grund af, hvordan de fysisk omdanner energi og vand.

Undersøgelsen, som er den første til at påpege fordelene ved ikke-kuldioxid fra forskellige skove, viste, at båndet af tropiske regnskove, der strækker sig over Latinamerika, Centralafrika og Sydøstasien, genererer de mest lokale og globale fordele.

Forskere fra USA og Colombia fandt ud af, at de samlede skove holder planeten mindst en halv grad Celsius køligere, når biofysiske virkninger – fra kemiske forbindelser til turbulens og refleksion af lys – kombineres med kuldioxid.

I troperne – fra Brasilien og Guatemala til Tchad, Cameroun og Indonesien – er køleeffekten mere end én grad. Kort sagt, mens alle skove giver flere fordele, er nogle vigtigere end andre for at holde klimaet stabilt.

På trods af de voksende beviser for, at skove giver utallige klimafordele, ses træer stadig som kulstofkolber af mange beslutningstagere på klimaændringsområdet.

Skovrydning har ødelæggende virkninger på biodiversiteten, fødevaresikkerheden og den globale opvarmning. En nylig rapport fra Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer (IPCC) advarede om de katastrofale konsekvenser, som menneskeheden står over for med stigende temperaturer.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Forests and Global Change, tyder på, at skovene er vigtige for afbødning og tilpasning, afkøling af luften og beskyttelse af os mod tørke, ekstrem varme og oversvømmelser forårsaget af klimaforringelse.

Skovkøling skyldes en række biofysiske virkninger såsom det fysiske aspekt af træernes træ, blade og tæthed i modsætning til biokemiske faktorer som kulstof.

Forskere fandt ud af, at skove frigiver kemikalier kaldet biogene flygtige organiske forbindelser (BVOC), der skaber aerosoler, der afspejler indgående energi og danner skyer – som begge er kølende effekter. Mens de også fører til en ophobning af to drivhusgasser – ozon og metan – opvejer afkøling opvarmning.

Dybe rødder, effektivt vandforbrug og såkaldt kapeluro gør det også muligt for skoven at afbøde påvirkningen fra ekstrem varme.

Disse fysiske egenskaber gør det muligt for træer at flytte varme og fugt væk fra jordens overflade, hvor vi bor, direkte afkøle det lokale område og påvirke skydannelse og nedbør – hvilket har konsekvenser langt væk.

I troperne, hvor lagring og lagring af kulstof i skoven er størst, forstærker skovenes biofysiske virkninger kulstoffordelene. Med andre ord øger tropisk skovrydning straks ekstrem varme lokalt og reducerer regional og lokal nedbør.

Bedre beskyttelse, udvidelse og forbedret forvaltning af verdens skove anses af mange eksperter for at være blandt de mest lovende naturbaserede løsninger.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: