Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Fartyg kan dumpa olja upp till 3 000 gånger per år i Europas vatten

Upp till 3 000 fall av olja dumpad av kommersiella fartyg kan hända varje år i europeiska vatten, enligt en ny undersökning, som fann att omfattningen av illegal ”länsdumpning” sannolikt är mycket högre än vad som är allmänt erkänt.

Bilgewater är en blandning av vätskor från ett fartygs maskinrum tillsammans med andra potentiellt giftiga ämnen inklusive smörjmedel, rengöringslösningsmedel och metaller som bly och arsenik, som samlas på botten av fartyget.

Att hantera detta oljiga avloppsvatten – genom att behandla det för att avlägsna föroreningar eller genom att lossa det i hamnen – är dyrt. För att minska driftskostnaderna dumpar vissa fartyg det helt enkelt direkt i havet, där det kan utgöra ett allvarligt hot mot livet i havet.

En sex månader lång undersökning av Lighthouse Reports, ett europeiskt icke-vinstdrivande nyhetsrum, med nio publikationer över hela Europa, använde satellitteknik, whistleblowers vittnesmål och förfrågningar om informationsfrihet för att dokumentera hundratals incidenter med potentiellt olagliga oljeutsläpp från fartyg. Den fann att trots användningen av sofistikerad satellitteknik var länder långsamma att agera och åtalsnivåerna låga, vilket ledde till vad vissa experter säger är en kultur av straffrihet.

I Europa övervakas marina oljeutsläpp av European Maritime Safety Agency (EMSA) genom dess CleanSeaNet-initiativ, som lanserades 2007, som analyserar satellitbilder för att upptäcka potentiella oljeutsläpp från fartyg.

När systemet identifierar ett potentiellt spill skickar det en varning till det relevanta EU-landet, som kan observera halkan genom att skicka ut en båt eller ett flygplan eller genom att be ett närliggande fartyg att inspektera det – ibland plockar satelliten upp algblomningar eller lagliga utsläpp av vegetabilisk eller fiskolja. Den nationella myndigheten kan sedan återkoppla sina resultat till EMSA.

Men årlig CleanSeaNet-data, som EMSA började publicera för första gången 2021, avslöjar att återkopplingsnivåerna är låga. Under 2020 registrerade byrån 7 672 upptäckter av potentiella oljeutsläpp. Den fick feedback för endast en tredjedel av dessa, varav 208 bekräftades vara oljeutsläpp.

Ju längre intervallet är mellan en varning och en kontroll på plats, desto större är chansen att länderna rapporterar ”ingenting observerat”, enligt en rapport från 2021 från EMSA och Europeiska miljöbyrån. Under 2019 verifierades endast 1,5 % av 7 939 varningar om potentiella oljeutsläpp av myndigheter inom tre timmar.

Experter hävdar att långsamma svarstider, i kombination med begränsad offentlig information från EMSA, minskar ansvarsskyldigheten. Byråns rapport för 2020 avslöjar inte upptäcktsdatum eller ger information om den troliga föroreningskällan.

Även om länder identifierar potentiell olaglig länsdumpning i deras vatten, behöver de inte avslöja vilka åtgärder som sedan vidtas.

SkyTruth använde EMSA-data för att beräkna hur många spill som kan undvika upptäckt på grund av luckor i täckning av satelliter, som befinner sig i omloppsbana och inte ständigt övervakar havet, och den hastighet med vilken slicks försvinner.

Fartyg har utvecklat taktik för att undvika upptäckt, enligt whistleblowers vittnesmål som samlats in av Lighthouse Reports och rapporterande partners, inklusive att använda bärbara pumpar för att släppa ut orenat länsvatten i havet och dumpning på natten eller i grov sjö när det är svårare att se oljan.

En whistleblower, som arbetade i ett fartygs maskinrum, beskrev hur lätt det var att dumpa läns med en bärbar pump. Dumpningen skulle ofta ske efter mörkrets inbrott, vid 22-tiden, sa whistlebloweren.

Att slå larm kan vara mycket svårt, enligt en annan whistleblower, en fartygsingenjör, som observerade olaglig länsdumpning. Han sa att han fick höra av chefsingenjören: ”Var tyst, säg inte ut. Om du talar så är det mycket besvär för dig.” När han konfronterade chefsingenjören sa han upp hans kontrakt.

Länsdumpar tenderar inte att få samma uppmärksamhet som stora industriutsläpp eftersom de är mindre och mindre synliga, men experter hävdar att den frekvens med vilken de sker har en stor effekt på det marina livet. En studie från 2016 om kortlivade oljeutsläpp fann ”omedelbara negativa biologiska effekter” på livet i havet, inklusive en minskning av antalet plankton i havet.

Maritima oljeföroreningar har ”direkta toxiska effekter” på de minsta marina varelserna, säger Kerstin Magnusson, ekotoxikolog vid Svenska Miljöforskningsinstitutet och författare till en rapport som kopplade länsdumpning till negativa effekter på utfodring och reproduktion av Acartia tonsa, litet djurplankton. som utgör en viktig del av basen i havets näringskedja. Detta har en inverkan hela vägen upp i näringsväven, sa hon och tillade: ”Det är ett nätverk av effekter och konsekvenser.”

Påföljder för illegal länsdumpning kan inkludera böter – Carnival’s Princess Cruises fick böter på 40 miljoner dollar 2016 efter att ha erkänt sig skyldig till länsdumpning längs den brittiska kusten. I vissa fall ges fängelsestraff till personer som befunnits ansvariga.

Läs Mera: How chronic oil pollution at sea goes unpunished

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: