Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Den globala hudcancerfrekvensen kommer att öka med 50 % till 2040, förutspår forskare

Nya fall av melanom kommer att öka med 50 % globalt till 2040, med en ökning på 68 % av dödsfall, enligt ny forskning.

Ett internationellt team av forskare har analyserat den globala bördan av melanom, som står för ungefär var femte hudcancer. Data från International Agency for Research on Cancer uppskattade att det fanns 325 000 nya melanomfall och 57 000 dödsfall under 2020.

Studien, publicerad i tidskriften JAMA Dermatology, fann att den kumulativa risken för att utveckla melanom var högst i Australien och Nya Zeeland, där en av 20 män och en av 30 kvinnor drabbades av 75 års ålder.

Den uppskattade incidensen – antalet nya fall under en given period – var 36 gånger större i Australien än i många afrikanska och asiatiska länder, medan de högsta dödstalen i hudcancer sågs i Nya Zeeland.

Melanoma Institute Australia släppte förra månaden en rapport som efterlyser långsiktiga investeringar i nationell förebyggande och medvetenhetskampanj för melanom.

Baserat på förekomsten av melanom 2020, uppskattade studiens författare att hälsobördan av cancer kommer att öka till 510 000 nya fall och 96 000 dödsfall globalt år 2040.

I Australien har frekvensen av melanom sjunkit under de senaste åren, men skiljer sig markant mellan åldersgrupper, sa Whiteman. Frekvensen av melanom fortsatte att stiga hos personer i 50-årsåldern och äldre, sade han, medan för personer i 20-, 30- och 40-årsåldern faktiskt minskar ganska brant.

Den mest troliga förklaringen är att de äldre fortfarande betalar priset för solexponering som de ådrog sig för kanske decennier sedan.

Forskare lär sig fortfarande mer om hudcancerskillnader mellan män och kvinnor. Kvinnor har höga frekvenser av melanom … före 50 års ålder, i de flesta länder i världen. Sedan efter 50, tenderar mäns priser att ta fart. Medan kvinnor är mer benägna att få melanom på benen, tenderar män att få dem på rygg, huvud och nacke, säger Whiteman.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: