Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Vad din smarta TV vet om dig – och hur du stoppar den från att samla in data

Moderna TV-apparater samlar in data som kan tjäna pengar på. Hur mycket av denna övervakning kan du undvika utan att göra din smarta TV dum?

Att titta på TV känns som en godartad tidsfördriv, men eftersom alla TV-apparater blir ”smarta” – anslutna till internet via din router – får de möjligheten att titta på dig också.

Så fort du slår på dem samlar smarta TV-apparater tillverkade av LG, Samsung och Sony data från själva TV:n, såväl som från operativsystemet och apparna. Sedan finns det enheterna du ansluter till din TV, som Googles Chromecast, Apple TV och Amazons Fire Stick.

En TV är inte längre bara en enhet för att visa dig innehåll – den har blivit en tvåvägsspegel som gör att du kan observeras i realtid av ett nätverk av annonsörer och datamäklare. Syftet med detta är att samla in så mycket information som möjligt om ditt beteende, intressen, preferenser och demografi så att det kan tjäna pengar, främst genom riktad annonsering.

Smart TV-spioneri är svårt att undvika. En studie av forskare vid Northeastern University och Imperial College London fann att data från TV-apparater och smarta enheter skickades till Googles annonsverksamhet och till Netflix, även om folk inte hade Netflix.

Vad vet din smarta TV om dig?

Data som samlas in av din smarta TV beror på dess tillverkare, märke och version. I teorin kan de flesta smarta TV-apparater samla in ljud-, video- och TV-användningsdata.

Röstaktivering är en funktion med potential att samla in stora mängder data. Mikrofoner och mjukvara lyssnar efter instruktioner och de kan fånga samtal och andra ljud inom räckhåll. Dessa inspelningar kan skickas till tredje part för att analyseras.

Spårning över flera enheter är en annan fråga att överväga. Data som samlas in via din smarta TV är mer värdefull när den kombineras med information från andra smarta enheter som mobiltelefoner, bärbara datorer och hemautomationsutrustning. Detta gör att individer kan profileras i detalj: geografisk platshistorik, surfaktivitet och information om sociala medier kan läggas till TV-data.

Sedan finns det cookies och trackers. Appar och webbläsare på smarta TV-apparater använder cookie- och pixel-spårningsteknik precis som webbplatser gör för att spåra, känna igen och identifiera enheter för användarprofilering.

Vad gör din TV med datan?

Det finns inget entydigt svar. Vad som exakt görs med datan är komplext, när man tittar på vad en smart TV gör i nätverket är det ofta oklart varför viss data skördas och vart den skickas.

Det är inte så stor skillnad mellan tv-märken. Tillverkare hävdar att de använder din information för ”personalisering” och kvalitet på innehållet, men det är vanligt att sälja denna typ av data, anonymiserad eller semi-anonymiserad, till tredje part, reklamföretag eller streamingtjänster. Efter att data har sålts är den utanför tillverkarens kontroll.

Hur streamingtjänster också samlar in data

Att använda streamingtjänster på en smart TV är ett annat säkert sätt att lämna över massor av din personliga data. Appar som Netflix, Amazon Prime och Now TV tenderar att hävda att de bara använder data för nödvändiga tjänster som rekommendationer eller kreditupplysningar. Men detta kan inkludera data som enhetsidentifierare, geografisk plats, webbläsartyp, e-postadress och betalningsinformation.

Netflix kraftfulla rekommendationsalgoritm förstärker kvaliteten på tjänsten genom att hjälpa dig välja vilka program du vill titta på. Om du loggar in på Netflix via din webbläsare kan du justera sekretessinställningarna för att begränsa data som samlas in och delas. Ändå är det mesta av data som Netflix samlar in, till exempel program du tittade på och när, så kärnan i tjänsten att du inte kan välja bort det.

Vad är automatisk innehållsigenkänning eller ACR?

En läskig smart-TV-funktion att hålla utkik efter är automatiserad innehållsigenkänning (ACR). Detta är ofta aktiverat som standard och använder analytiska tekniker för att identifiera video och ljud som körs på TV:n, och matchar det mot en stor databas för att identifiera vad som spelas. Det är ganska läskiga grejer – ACR fungerar på allt som spelas på TV:n inklusive DVD och Blu-ray, CD och spel.

Visningsdata och -vanor delas med tillverkare och säljs i slutändan till annonsörer för att rikta in dig med annonser. När din TV är ansluten till din hemrouter kommer data även att inkludera din IP-adress och plats.

Och i teorin skulle ACR kunna användas för ännu mer oroande profilering, med den tillgängliga analytiska tekniken kan data från ansiktsigenkänning, sentimentanalys, tal-till-text och innehållsanalys samlas in för att bygga en djupgående bild av en enskild användare .

Istället för att matcha innehåll mot en lista över kända filmer skulle ACR i teorin kunna analyseras för politisk ställning, etnicitet, socioekonomisk ställning och annat som skulle kunna missbrukas i fel händer.

Ska du använda din TV som webbläsare eller din smartphone som TV-fjärrkontroll?

Det kan vara bekvämt att använda webbläsaren på din TV, men det är ett stort attackmål för hackare. Detta beror på att din smarta TV-webbläsare saknar antivirus- och ytterligare säkerhetsinställningar inbyggda i din smartphone eller PC.

Men däremot säger experter att det är bra att använda din smartphone som en TV-fjärrkontroll. Tänk bara på att anslutning till en smart TV med en mobil sker via Bluetooth eller över nätverket. Om smart-tv:n hackades kan den användas för att attackera din mobila enhet, men risken att detta händer är liten.

Skydda dig från smart TV-spionage

Så länge de är anslutna till internet kommer smarta TV-apparater att samla in data och du kan inte stoppa detta från att hända helt och hållet. I många fall ligger det inte i ditt intresse att göra det eftersom det kommer att påverka din tittarupplevelse – ta Netflixs användbara rekommendationsfunktioner som ett exempel.

Ändå finns det några grundläggande åtgärder du kan vidta för att skydda dig från smart TV-spionage. Stäng av ACR i inställningarna, inaktivera anpassning, välj bort alla annonseringsfunktioner och täck eller inaktivera kameror och mikrofoner.

Det är också viktigt att se till att din router är skyddad genom att ändra lösenordet och konfigurera ett gästnätverk. Du kan förbättra säkerheten genom att välja bort webbspårning när det erbjuds och tillämpa programuppdateringar så snart de är tillgängliga.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: