Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Vad kan städer göra när luftföroreningarna skjuter i höjden och vad fungerar?

Att sänka hastighetsgränserna, förbjuda vedeldning i hemmet och tillhandahålla gratis transporter är bara några av tillvägagångssätten

Fler städer runt om i världen utfärdar föroreningsvarningar varje år, varningen är utformad för att skydda utsatta människor, men de gör detta genom att be de människor som upplever mest skada att undvika att göra saker utomhus. De ber inte förorenarna att minska sina utsläpp.

Så vad kan städer göra när luftföroreningarna skjuter i höjden och vad fungerar?

Många europeiska städer begränsar parkeringen, sänker hastighetsgränserna, drar bort de mest förorenande fordonen från vägarna eller förbjuder hälften av fordonen enligt udda/jämna nummerskyltar. Dessa balanseras vanligtvis av billigare, eller gratis, kollektivtrafik och cykeluthyrning.

De flesta städer motiverar dessa planer med att trafiken är en viktig källa till luftföroreningar, och alla åtgärder måste hjälpa.

Oberoende vetenskapliga utvärderingar är huvudsakligen begränsade till de största städerna. Data från Madrid och Paris visar till exempel att ett förbud mot de mest förorenande fordonen kan minska trafikföroreningarna med cirka 15-20 %.

Många städer över den västra hälften av USA förbjuder vedeldning i hemmet när föroreningar förutspås ligga kvar i den kalla vinterluften. Systemet i Puget Sound, Washington utfärdar förbud varje vinter som vanligtvis varar några dagar men kan vara en vecka eller mer.

I Kaliforniens San Joaquin Valley minskade vedeldningsförbud på cirka 100 dagar om året sjukhusinläggningar för hjärtproblem hos äldre med 7-17 %.

Vissa smogs kan inte kontrolleras inifrån staden. Västeuropas vårsmogg och norra Indiens föroreningsproblem kommer att kräva åtgärder från omgivande bönder också.

De största systemen för smogminskning är de runt Peking. Dessa började med de olympiska och paralympiska spelen 2008, följt av toppmötet för Asia Pacific Economic Cooperation (Apec) 2014 och paraden 2015 för att markera 70-årsdagen av slutet på andra världskriget. Ibland skedde kontroller över ett område på cirka 500 000 km2, som täckte en befolkning på nästan 300 miljoner människor.

Nedskärningar av industri och trafik över staden och omgivningarna minskade föroreningarna med mellan 40 % och 60 %. Plötsligt kunde folket i Peking se himlens sanna färg utan det vanliga diset. Den fick smeknamnet ”Apec blue”, en term som senare kom att betyda något förtjusande men flyktigt.

Pekings flyktiga blå himmel lyfter fram ett stort problem med nödåtgärder. Luftföroreningarna som vi andas varje dag gör mer långvarig skada än korta smogs. Tillräckliga åtgärder för att hela tiden kontrollera luftföroreningar skulle också hjälpa till att kontrollera smog.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: