Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Händelser som kan utlösa en börskrasch 2022

Det är osannolikt att den amerikanska börsen kommer att krascha 2022. Konsumentutgifterna ökar igen, inflationen skjuter i höjden, krediterna billigt och enkelt, och politikerna är så desperata efter att börsen ska falla på deras vakt att de kommer att gå hur långt som helst för att undvika en krasch.

Som sagt, det finns ingen ursäkt för att inte vara vaksam och extremt försiktig i dessa ekonomiskt absurda tider.

Vi kan bara vara säkra på en sak: osäkerhet.

Med det i åtanke, låt oss titta på det mest sannolika överraskningarna som kan krascha börsen trots alla försök att hålla korthuset stigande allt högre.

Inga fler gratispengar

Biden-administrationen har signalerat sin avsikt att sluta trycka lika många biljoner stimulans i år som de gjorde förra året. Detta är en bra sak för ekonomin, men passiva marknadsextraktörer gillar det inte ett dugg.

Om Demokraterna helt stänger av sedelpressen kan det utlösa en marknadskrasch. Men det kommer de inte. De kommer att sakta ner tempot ett tag, se hur marknaderna vacklar och sedan skjuta upp den igen och säga: ”Jaha, vi försökte.”

Kan du skylla på dem? Skulle du inte trycka ut gratispengar om du ägde en sedelpress och kunde använda den för att få dig själv omvald?x

Snowpocalypse

Allt som behövs för att släcka människosläktet är att vintern blåser lite kallare, lite längre.

Nej, jag pratar inte om en Day After Tomorrow-situation.

Mer av ett Texas energifiasko, som lämnade 4,5 miljoner utan ström och vatten, kostade tiotals miljarder dollar, lämnade tusentals med förlamande skulder och såg mer än 200 människor (inklusive en baby) frysa ihjäl.

Människofientliga företag låter sällan en bra kris gå till spillo, och flera energiföretag tjänade miljarder dollar på den två veckor långa nödsituationen, med vissa företag som ökade priserna 180X. (Jag är av den åsikten att företag borde hamna i fängelse för att ha satt vinst över människor, men ”den fria marknaden har alltid rätt”, minns du?)

Låtsas inte att detta inte kan och inte kommer att hända igen.

Faktum är att naturgaspriserna i Europa redan har stigit 10+X i vinter och den tunga snön har inte ens kommit än.

Det är samma sak för New England.

Med alla oavsiktliga och målmedvetna brister i försörjningskedjan – och, låt oss vara ärliga, företag som pristestar konsumenter som har sparat det senaste året – om vi har en särskilt kall eller lång vinter, kan det bli ekonomiskt katastrofalt för miljontals människor .

Problemen är många och uppenbara: De flesta hus är dåligt isolerade och avger värme; de har inga vedspisar; de har inte nätoberoende backupgeneratorer; de ger inte de boende ett sätt att överleva utan att förlita sig på avlägsna fossilbränsleföretag. Det är hela poängen.

Om vintern slår hårt och länge och kostnaden för uppvärmning spikar med 100+X under varaktigheten, kommer miljontals människor att tvingas in i konkurs, vilket nästan säkert kommer att krascha börsen.

Stigande räntor

Fed är desperata efter att bromsa denna ”övergående” inflation. (Berätta inte för din kongressledamot, men ord har faktiskt betydelser. Övergående betyder kort, tillfällig, flyktig. Om den här årslånga inflationen bara är ett förbigående moln, varför är de så upprörda över att försöka fixa det?)

Om politiker brydde sig om massorna, vilket de inte gör, är allt de behöver göra aggressivt beskatta företagsvinster och miljardärsrikedom, men sådana saker är otänkbara i hyperindividualismens Amerika.

Som förstått är deras go-to-mekanism att höja räntorna. Men som Data-Driven Investor påpekar, kan en räntehöjning på 1 % få 30–40 % av aktiemarknaden. Jag förväntar mig inte att de kommer att göra det, men om hus-, aktie- och livsmedelspriserna stiger ytterligare 30 % under det kommande året, är det galet att tro att de hellre kraschar marknaderna än att beskatta miljardärerna som drar nytta av alla dessa upprörande prisökningar i första hand.

COVID-22

Ibland glömmer jag att vi fortfarande är mitt i en global pandemi och en fjärdedel av den amerikanska befolkningen vägrar förstå att vacciner inte är kullen att dö på.

Men med lite tur kommer Omicron att bränna genom den globala befolkningen med minimalt blodbad och ge oss tillräckligt med immunitet för att återgå till ett normalt liv.

Som sagt, en annan mutation kan skapa en betydligt mer dödlig variant som kan få böldpesten att se ut som en mansinfluensa.

(Den stora filosofiska frågan jag ställer mig hela tiden är: Om COVID-19 hade en infektionsfrekvens på 90+% och en dödningsfrekvens på 90+%, skulle det finnas några anti-vaxxers kvar eller skulle de släppa charaden och ta sin hälsa på allvar ?)

Om ett hyperdödligt coronavirus dyker upp i år, skulle vi sannolikt se en börskrasch.

Politiker

Det finns uppenbarligen en enorm mängd anti-vax-hysteri längst till höger, men det finns också en upprörande mängd hysteri längst till vänster också.

All social isolering har gått till våra huvuden, med sociala medier som vänder våra hjärnor till mos, vilket orsakar en psykisk hälsokris som kan ta en hel generation att tömma ur vårt kollektiva system.

Människor är generellt kontrollfreaks som älskar att berätta för andra vad de ska göra, och under det kommande året kan vi se totalitärt lutande ”progressiva” försöka låsa in sin befolkning igen.

Om de gör det, förvänta dig upplopp på gatorna när människor når en bristningsgräns… följt av en marknadskrasch.

Ch!na och/eller Ryssland

Det går inte att säga vad som kan hända med marknaderna om Putin verkligen bestämmer sig för att invadera Ukraina i år.

Samma sak om Ch!na spelar för Taiwansundet.

Eller om USA-Ch!na-världen fortsätter att dela sig och får resten av världen att välja sida, vilket i huvudsak skapar en jord med två ekonomi.

Fastigheter

Den kinesiska bostadsbubblan kan implodera när som helst.

Samma sak för Kanada.

Och Storbritannien.

Och mycket av den utvecklade världen och utvecklingsländerna.

Priserna på bostäder har stigit till dödliga höjder på baksidan av livslånga skulder för massorna, Airbnbs kolonisering av tidigare familjehem och de hyperfinansierade institutionella fastighetsägarna som förvandlar den bidragande arbetarklassen till livstidsprenumerationslivstjänare.

Men om en inhemsk fastighetsmarknad faller kan det sätta igång en kedjereaktion som också kan ta ner aktiemarknaden.

Krypto

Bitcoin och hans/hennes/brrr-kompisar är nu ett Ponzi-program på 3 biljoner dollar, och om något (eller någon) skrämmer marknaderna tillräckligt illa kan det orsaka en försäljning som kraschar den verkliga marknaden.

(Tänk: Feds tillkännagivande av krypto är nu olagligt och alla som ertappas med $BTC riskerar böter på $250 000 eller fem års fängelse.)

Man vet aldrig, men jag tror inte att detta kommer att hända riktigt än – men när Feds släpper sin egen dystopiska övervakningsvaluta, förvänta dig att det digitala dollarkriget börjar på allvar.

Extrema väderhändelser

Fan det, klimatförändringar, varför kan du inte bara vara falsk?

2021 sågs rekordstora bränder i väster och rekordstora översvämningar i öster, plus helvetiska värmekupoler över Kanada och Ryssland, och vi kan bara förvänta oss att sådana händelser blir värre under det kommande året.

Frågan är: Hur mycket klarar marknaderna?

Som i, hur mycket har spekulanter råd att spela på att meme-aktien känd som Tesla kommer att ticka några poäng högre medan de samlar på sig kreditkortsskulder för att betala för 24/7 luftkonditionering, dyrare mat och översvämnings- och/eller brandförsäkring ?

Om nästa sommars bränder nära LA, eller en dålig torka som påverkar mellanvästerns skördar, eller regn som översvämmar Manhattan tunnelbanesystemet, eller om oljeraffinaderierna i Texas utplånas av en orkan, kan det utlösa en kedjereaktion som kraschar marknaden.

Eller så kunde Yellowstone äntligen bara sätta Amerika ur sitt elände.

En stor cyberattack

Cyberattacker sker bokstavligen tusentals gånger varje dag, men om en armé av utländska hackare lyckades kapa ett av USA:s tre elnät och hålla det nere i en vecka eller mer, finns det en god chans att vi skulle se ett stort marknadsfall.

(Även om, ärligt talat hackare, världen skulle vara en mycket bättre plats om krigsförbrytaren Mark Zuckerbergs Facebook försvann för alltid. Jag säger det bara.)

Sammanfattningsvis

Det finns goda nyheter, kära läsare: Aktiemarknaden är inte allt.

Faktum är att jag ibland önskar att vi kunde bli av med växande företag och gå vidare enbart med lokala/regionala företag och partnerskap och co-ops.

Visst, multinationell korporatism har visat sig oerhört lönsam för hypereliterna (och brutalt straffar arbetarklassen och miljön), men det kommer en punkt när du inser att kapitalismen har nått en brytpunkt och inte levererar den bredaste spridningen välmående det lovade.

Vid någon tidpunkt måste stabilitet för massorna ha företräde framför ytterligare en digital nolla på de bortskämdas nettovärden. Tanken att en ekonomi kan växa för alltid i ett ändligt ekologiskt system är inte bara farlig och dum utan vetenskapligt omöjlig.

En extra bonus? En krasande börs kommer att gör sig av med prisinflationen.

I verkligheten kommer aktiemarknaden inte ens att ”krascha” – den kommer bara att återställas till tillfälligt förnuft … innan den blåser iväg till månen igen, vilket lämnar tiotals miljoner hårt arbetande amerikaner brända och lidande i dess spår.

Den moderna globala ekonomin är helt enkelt inte utformad för att främja mänsklig blomstring. Den finns till för att utvinna rikedom från människor och planeten, förslava arbetarklassen och stjäla vår tid.

I år är vårt arbete att bygga den värld vi vill leva i – en värld fri från ohållbara, antidemokratiska, monopolistiska, skattesmitande multinationella företag.

Med andra ord, en värld där börskrascher spelar helt enkelt ingen roll för oss, och påverkar oss inte, eftersom vi inte längre behöver dem.

WRITTEN BY

Jared A. Brock

Helping you navigate life in an age of democratic destruction, ecological collapse, and economic irrelevance. Free newsletter+podcast → surviving-tomorrow.com + original article Ten Events That Could Trigger a Stock Market Crash in 2022

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: