Social Climate Tech News

Sat 22 2022
Image

Att måla vindkraftverksblad svarta minskar fågeldöden med upp till 70 procent

by bernt & torsten

Något så enkelt som svart färg kan vara nyckeln till att minska antalet fåglar som dödas varje år av vindkraftverk. Enligt en studie gjord vid en vindkraftspark i den norska skärgården Smøla, resulterade färgen på ett enda blad på en turbin från vitt till svart i en 70-procentig minskning av antalet fågeldöda.

Vid Smøla vindkraftspark fann man genom regelbundna kontroller av fyra speciella vindkraftverk – var och en 70 meter lång med tre 40 meter långa blad – sex kadaver av havsörnar mellan 2006 och 2013. Totalt dödade de fyra turbinerna 18 fåglar som flög in i bladen under dessa sex år, tillsammans med fem pilripor som är kända för att kollidera med turbintornen snarare än med bladen. (Ytterligare fyra turbiner som valts ut som kontrollgrupp var ansvariga för sju fågeldöd, exklusive pilripor, under samma tidsram.)

Och så, 2013, hade var och en av de fyra turbinerna i testgruppen ett enda blad målat svart. Under de tre åren som följde hittades endast sex fåglar döda på grund av att de träffade deras turbinblad. Som jämförelse registrerades 18 fågeldödsfall av de fyra kontrollvindkraftverken – en minskning med 71,9 procent av den årliga dödligheten.

2019 installerades över 60 gigawatt vindkraft

Vindkraften ökar just nu, med mer än 60 GW ny genereringskapacitet tillsatt över hela världen under 2019. Så länge du sätter turbinerna på rätt plats är vindkraft tillförlitligt billigare än att elda fossila bränslen. Och de flesta människor skulle föredra att bo bredvid en vindkraftspark än någon annan typ av kraftverk – till och med solenergi.

Alla är dock inte fan av vindkraftverk, på grund av deras inverkan på lokala populationer av flygande fauna som fåglar och fladdermöss. Politiker som vill slipa mot förnybar energi säger att vi bör fortsätta att bryta kol och utvinna olja på grund av fågeldödssiffran, och USA:s president Donald Trump har kallat vindkraftverken för “fågelkyrkogårdar”.

Uppskattningar från US Fish and Wildlife Service beräknade att cirka 300 000 fåglar dödades av vindkraftverk 2015 (vilket förmodligen är två storleksordningar färre än som dör till följd av att de kolliderar med elektriska kraftledningar varje år), och fågeldöd från turbiner är trender nedåt när industrin går över till större turbinblad som rör sig långsammare.

Priserna på vindkraft är nu lägre än kostnaden för naturgas

Fågeldöd orsakad av vindkraft kan vara överskattad då, men de förekommer fortfarande. Tidigare laboratoriestudier har föreslagit att fåglar kanske inte är särskilt bra på att se hinder medan de flyger, och att lägga till visuella signaler som olikfärgade fläktblad kan öka fåglarnas chanser att upptäcka en snabbt roterande fläkt.

Att gräva lite mer i data visade en viss variation på fågeldöd beroende på säsong. Under våren och hösten registrerades färre fågeldöd vid de målade turbinerna. Men på sommaren ökade faktiskt fågeldöden vid de målade turbinerna, och författarna noterar att det lilla antalet turbiner i studien och dess relativt korta varaktighet båda förtjänar långsiktiga replikationsstudier, både på Smøla och på andra håll.

Share:

Leave A Comment