Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Är det dags att ta bort ansiktsmasker av tyg för FFP2 eller nästa generations alternativ?

I takt med att Covid-pandemin har utvecklats har valet av ansiktsskydd ökat. Även om ansiktsskydd inte är lagligt obligatoriskt i Sverige har regeringen föreslagit att man ska fortsätta bära en i trånga, slutna utrymmen.

Under pandemins tidiga dagar var valet enkelt: antingen bar du en återanvändbar tygmask eller en engångskirurgisk mask. Allt eftersom månaderna har gått har valet av ansiktsskydd och andra former av skydd ökat, samtidigt som uppkomsten av mer överförbara varianter har fått vissa länder att tvinga på sig att bära filtermasker (FFP) i offentliga utrymmen.

FFP2-masker filtrerar minst 94 % av 0,3 mikron partiklar – som täcker de flesta virusbärande andningsaerosoler som finns kvar i luften – och, enligt forskning vid University of Surrey och kollegor, är de vanligtvis tre gånger effektivare på att filtrera större partiklar, typiska för de som produceras under tal, jämfört med de bästa treskiktiga tygmaskerna.

Så, är det dags att avstå från våra tygmasker till förmån för FFP2 eller nästa generations alternativ? Och är det möjligt att göra det utan att använda engångsmasker?

Tygmasker

Återanvändbara tygmasker är inte avsedda att blockera ultrafina partiklar som virusbärande aerosoler, men de fångar in större andningsdroppar, så de är bättre än ingenting. De har också fördelen av att vara tvättbara – helst i tvålvatten som är varmare än 60C (140F) – vilket minskar avfallet.

Även om tygmasker är mindre effektiva vid filtrering, om människor vill förbättra prestandan hos sina tygmasker, kommer det troligen att hjälpa att förbättra ansiktsförseglingen i problemområden som runt näsan.

Antimikrobiella masker

Vissa FFP2-masker, som Cradle-tvättbara flerbruksmasker eller är-masker, har en silverkloridbaserad beläggning som kallas ViralOff, som påstås förstöra 99 % av viruspartiklarna inom två timmar. Detta skulle inte sterilisera inkommande luft, men det kan minska risken för att få virus på händerna och överföra det någon annanstans. Eftersom maskens beläggning också förstör bakterier och svampar kan det också minska risken för ”maskne”.

Maskernas prestanda – kommer att försämras med tiden. Cradle sa att dess masks förmåga att filtrera partiklar på 0,3 mikron sjönk från 98,7 % till 96 % efter 100 minuters handtvätt i milt tvättmedel vid 40 C, med linjetorkning däremellan – vilket betyder att den fortfarande skulle uppfylla FFP2-standardkraven.

Klara masker

Helloface grundades för att hjälpa döva eller hörselskadade att kommunicera – något konventionella ansiktsmasker hämmar eftersom de döljer munrörelser och andra ansiktssignaler. Dess genomskinliga medicinska mask säljs som ett alternativ till kirurgiska masker och innehåller antimikrobiella och anti-imbildningselement. Även om den inte är designad för att bäras om, är plastkomponenterna återvinningsbara.

UV-masker

Även om du kan se ut som Darth Vader som bär den, är UVMask en av flera masker och skyddsprodukter som utvecklas som innehåller UV-C-ljus – en våglängd som inaktiverar virus genom att förstöra deras proteinbeläggning – för att rena inkommande och utgående luft.

Den har ännu inte fått myndighetsgodkännande, så det är oklart om detta koncept kommer att fungera – enligt US Food and Drug Administration finns det begränsade publicerade data om våglängden, dosen och varaktigheten av UVC-strålning som krävs för att inaktivera Sars-CoV- 2.

Återbära engångsmasker

Även om det inte står det på förpackningen, hävdar många maskexperter att det är säkert att använda FFP2-engångsmasker igen – förutsatt att du vidtar några försiktighetsåtgärder:

Bär bara din egen mask igen; kassera den om du har varit i nära eller långvarig kontakt med en smittad person, eller om den visar några tecken på att bli igensatt, svårare att andas igenom, eller om remmarna eller masken tappar sin form – vilket innebär att den inte längre bildar en tät tätning med ansiktet; och dekontaminera det mellan slitage.

För att göra detta bör du hänga den någonstans rent och torr (inte på en kylare) eller förvara den i en papperspåse som andas i fem till sju dagar, medan du bär en annan mask.

US Centers for Disease Control and Prevention säger att N95-masker (motsvarande FFP2) ”kan användas flera gånger under kriskapacitetsstrategier” – även om de rekommenderar att de byts ut efter fem användningar. ”Min rekommendation om återanvändning för allmänheten är 40 timmars total användningstid, eller om remmarna eller masken tappar sin form, vilket påverkar ansiktets passform – beroende på vad som kommer först”, säger Collins.

Spraya aldrig masker med alkohol eller desinfektionsmedel, som kan skada fibrerna eller skada lungorna, och lägg aldrig engångsmasker i tvättmaskinen, torktumlaren, mikrovågsugnen eller en varm ugn, vilket också kan skada fibrerna. Enligt forskning vid FH Münster University i Tyskland kan hopfällbara FFP2-masker säkert dekontamineras genom att värma dem i en ugn vid 80°C i 60 minuter, eller genom att försegla dem i en fryspåse och koka dem i 10 minuter – även om de elastiska remmarna kan bli skadad och bör därför kontrolleras.

Luftrenare

Luftrenare har länge använts i operationssalar på sjukhus för att minska risken för infektioner efter operationen, men bärbara enheter används i allt större utsträckning i skolor och vårdhem under antagandet att de på liknande sätt kommer att minska risken för coronavirusinfektioner. Även om de har visat sig minska mängden virus i luften – i vissa fall till oupptäckbara nivåer – har sådana studier varit små och har ännu inte visat att luftrenare minskar risken för infektion, i vilken grad eller hur man bäst distribuera dem.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: