Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Don’t Look Up fångar galenskapen i omvandling av klimatförändringar

En film om en komet som rusar mot jorden och ingen gör något åt ​​det? Låter precis som klimatkrisen Filmen Don’t Look Up är satir. Men för att väcka människor och undvika planetarisk förstörelse är det också den mest exakta filmen om samhällets skrämmande bortfall av klimatsammanbrott.

Filmen berättar historien om astronomistudenten Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) och hennes doktorandrådgivare, Dr Randall Mindy (Leonardo DiCaprio), som upptäcker en komet – en ”planetmördare” – som kommer att påverka jorden om drygt sex månader. Säkerheten för påverkan är 99,7 %, lika säker som nästan vad som helst inom vetenskapen.

Forskarna är i huvudsak ensamma med denna kunskap, ignorerade och gaslighted av samhället. Paniken och desperationen de känner speglar den panik och desperation som många klimatforskare känner. I en scen hyperventilerar Mindy i ett badrum; i en annan, Diabasky, på nationell TV, skriker ”Är vi inte tydliga? Vi kommer alla 100% säkert att dö!”

De två astronomerna får en 20-minuterspublik med presidenten (Meryl Streep), som är glad att höra att inverkan inte är tekniskt 100% säker. Hon väger valstrategin över planetens öde och bestämmer sig för att ”sitta hårt och bedöma”. Desperata går forskarna sedan på ett nationellt morgonprogram, men tv-värdarna gör lätt av sin varning (som också överskuggas av en berättelse om uppbrott av kändisar).

Vid det här laget har den förestående kollisionen med kometen Diabasky bekräftats av forskare runt om i världen. Efter politiska vindar skiftar, inleder presidenten ett uppdrag för att avleda kometen men ändrar sig i sista stund när hon uppmanas att göra det av en miljardärsgivare (Mark Rylance) med sin egen plan för att vägleda den till en säker landning, med hjälp av oprövad teknik , för att göra anspråk på dess ädla metaller. En sporttidnings omslag frågar: ”Slutet är nära. Kommer det att bli en Super Bowl?”

Men det här är inte en film om hur mänskligheten skulle reagera på en planetdödande komet; det är en film om hur mänskligheten reagerar på planetdödande klimatsammanbrott.

Vi lever i ett samhälle där, trots utomordentligt tydlig, närvarande och förvärrad klimatfara, politiker runt om i världen fortfarande säger att klimatförändringar är en bluff och många fler vill blockera åtgärder, och i många länder ger ledande politiska partiplattformar fortfarande subventioner till fossilbränsleindustrin; där den största delegationen till Cop26 var fossilbränsleindustrin, och Vita huset sålde borrrättigheter till ett stort område av Mexikanska golfen efter toppmötet; där världsledare säger att klimatet är ett ”existentiellt hot mot mänskligheten” samtidigt som de ökar produktionen av fossila bränslen; där stora tidningar fortfarande visar annonser för fossila bränslen och klimatnyheter rutinmässigt överskuggas av sport; där entreprenörer driver otroligt riskabla tekniska lösningar och miljardärer säljer den absurdistiska fantasin att mänskligheten bara kan flytta till Mars.

Världens ledare underskattar hur snabbt, allvarligt och permanent ekologiskt sammanbrott kommer att bli om mänskligheten misslyckas med att mobilisera

Synen från framsätet på att bekämpa klimatförändringar är att allmänheten i allmänhet, och världens ledare i synnerhet, underskattar hur snabbt, allvarligt och permanent klimat- och ekologiskt sammanbrott kommer att bli om mänskligheten inte lyckas mobilisera.

Det kan bara vara fem år kvar innan mänskligheten förbrukar den återstående ”kolbudgeten” för att hålla sig under 1,5 C av global uppvärmning med dagens utsläppsnivåer – en uppvärmningsnivå som inte kommer att vara kompatibel med civilisationen som vi känner den.

Och det kan bara dröja fem år innan Amazonas regnskog och ett stort antarktisk istäcke passerar oåterkalleliga tipppunkter.

Jordsystemet går sönder nu med hisnande hastighet. Och klimatforskare har ställts inför en ännu mer oöverstiglig offentlig kommunikationsuppgift än astronomerna i Don’t Look Up, eftersom klimatförstörelsen utspelar sig under decennier – blixtsnabbt när det gäller planeten, men glacialt långsamt när det gäller nyhetscykeln – och är inte lika omedelbar och synlig som en komet på himlen.

Med tanke på allt detta kan det säga mer om kritikern än om filmen att avfärda Don’t Look Up som för uppenbart. Det är roligt och skrämmande eftersom det förmedlar en viss kall sanning som klimatforskare och andra redan förstår. Den här filmen, som komiskt skildrar hur svårt det är att bryta igenom rådande normer, hjälper faktiskt till att bryta igenom dessa normer i verkligheten.

Vi behöver berättelser som lyfter fram de många absurditeter som uppstår av att veta vad som kommer samtidigt som vi inte agerar.

Hollywood lär sig att berätta klimathistorier som är viktiga. Istället för berättelser som skapar ett tröstande avstånd från den allvarliga faran vi befinner oss i via orealistiska teknofixar för orealistiska katastrofscenarier, behöver mänskligheten berättelser som lyfter fram de många absurditeter som uppstår av att kollektivt veta vad som kommer samtidigt som de kollektivt misslyckas med att agera.

Vi behöver också berättelser som visar att mänskligheten reagerar rationellt på krisen. Brist på teknik är inte det som blockerar åtgärder.

Istället måste mänskligheten konfrontera fossilbränsleindustrin direkt, acceptera att vi behöver förbruka mindre energi och byta till fullt nödläge. Känslan av solidaritet och lättnad vi skulle känna när detta händer – om det händer – skulle förändra vår art. Fler och bättre fakta kommer inte att katalysera denna sociokulturella vändpunkt, men fler och bättre berättelser kanske.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: