Social Climate Tech News

Mon 01 2021
Image

Vad är klimatkrisen?

by bernt & torsten

Från den till synes obönhörliga ökningen av koldioxid i atmosfären till den snabba tillväxten av grön energi

Problemet: stigande koldioxid i atmosfären

Nivån av CO2 har stigit sedan den industriella revolutionen och är nu som högst på cirka 4 miljoner år. Uppgångstakten är ännu mer slående, den snabbaste på 66 miljoner år, med forskare som säger att vi befinner oss i “okartat territorium”.

Orsakerna (I): förbränning av fossila bränslen

Miljarder ton CO2 skickas ut i atmosfären varje år från kol, olja och gasförbränning. Den lilla minskningen under 2020 på grund av spärrningar av coronavirus var inte mer än en “liten svacka” i den fortsatta uppbyggnaden av växthusgaser, enligt Världsmeteorologiska organisationen.

Orsakerna (II): skogsförstörelse

Avverkning av skog för timmer, nötkreatur, soja och palmolja är en stor bidragande orsak till koldioxidutsläpp. Det är också en viktig orsak till förintelsen av vilda djur på jorden.

Orsakerna (III): jordbruk

Metan är en kraftfull växthusgas och utsläppen ökar snabbare nu än någonsin under 40 års observationer. Jordbruk, särskilt nötkreatur, samt utvinning av fossila bränslen och deponier är ansvariga.

Konsekvenserna: global temperaturökning

Planetens medeltemperatur började stiga stadigt för två århundraden sedan men har skjutit i höjden sedan andra världskriget i takt med att konsumtionen och befolkningen har ökat. Global uppvärmning innebär att det finns mer energi i atmosfären, vilket gör extrema väderhändelser mer frekventa och intensivare.

Konsekvenserna: stigande havsnivåer

Havsnivåerna stiger obönhörligt när isen på land smälter och hetare hav expanderar. Havsnivåerna svarar långsamt på global uppvärmning, så även om temperaturökningen begränsas till 2C, kommer en av fem människor i världen så småningom att se sina städer under vatten, från New York till London till Shanghai.

Konsekvenserna: krympande arktisk havsis

När uppvärmning smälter havsisen, absorberar det mörkare vattnet som avslöjas mer av solens värme, vilket orsakar mer uppvärmning – ett exempel på de onda cirklarna i klimatsystemet. Forskare tror att förändringarna i Arktis kan vara ansvariga för förvärrade värmeböljor och översvämningar i Eurasien och Nordamerika.

Uppsidan (I): vind- och solenergin skjuter i höjden

Stora kostnadssänkningar har hjälpt förnybar energi att bli den billigaste energin på många platser och utbyggnaden förväntas fortsätta. Analytiker förväntar sig också att kolanvändningen kommer att minska. Men det krävs fortfarande mycket statliga åtgärder för att nå den omfattning som behövs och ta itu med svåra sektorer som flyg och jordbruk.

Uppsidan (II): elfordon

Den globala flottan av elbilar och skåpbilar är fortfarande liten jämfört med de som drivs med fossila bränslen. Men försäljningen växer väldigt snabbt. Elbilar är billigare att köra, vilket tyder på att de kommer att bli vanliga.

Uppsidan (III): batterikostnader

Förnybar energi är intermittent, beroende på när solen skiner eller vinden blåser. Så lagring är avgörande och kostnaden för batterier rasar. Men andra tekniker, som att generera grönt väte, kommer också att behövas.

Share:

Leave A Comment