Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Luftföroreningar orsakade av global livsmedelsproduktion dödar fler än 890 000 människor per år

Maten vi äter är en av de ledande källorna till det giftiga omgivande fina partikelmaterialet PM2.5, vilket leder till över 890 000 för tidig död per år, enligt en ny studie som undersöker luftföroreningar som släpps ut genom den globala livsmedelskedjan.

Studien från University of Minnesota undersökte utsläpp i fem stadier av livsmedelsproduktion: förproduktion (förändring av markanvändning, gödningsmedelsproduktion) produktion (energianvändning på gården, gödselhantering, bete, förbränning av gödselmedel för jordbruksavfall) efter -produktion (livsmedelsindustri, detaljhandel), distribution och avfall.

De flesta PM2,5-utsläppen genereras av energi- och transportsektorerna, genom förbränning av fossila bränslen som släpper ut föroreningar i luften. Jordbrukssektorn har dock sin egen andel av sådana föroreningar: forskningen visade att det globala livsmedelssystemet är en betydande bidragsgivare till de totala antropogena utsläppen av primärt PM2,5 (58 %), ammoniak (72 %), kväveoxider (13 %) , svaveldioxid (9%) och alla andra organiska föreningar som frigörs som inte inkluderar metan (19%).

Exponering för luftföroreningar är världens ledande miljö- (hälso-) riskfaktor för dödlighet. Enligt WHO dödar luftföroreningar uppskattningsvis 7 miljoner människor världen över varje år, där 4,2 miljoner dödsfall är kopplade till exponering för PM2,5. Att minska luftföroreningarna kan förbättra folkhälsan och välbefinnandet samtidigt som man minskar växthusgaser som bidrar till klimatförändringarna.

Livsmedelssystem utgör ett stort problem. ”äta tillräckligt och äta rätt”: det är av yttersta vikt att möta matbehoven från en växande befolkning, och att möta det med minsta möjliga miljöskada.

Jordbruksproduktionens utsläpp från energianvändning i gårdar och användning av gödningsmedel var dominerande i Nordamerika och Europa. I Asien, Afrika och Sydamerika var förändringar i markanvändningen från skog till råvaror och växtodling, gödselhantering och förbränning av jordbruksavfall de främsta bidragsgivarna till PM2,5-utsläpp, särskilt i Brasilien, Angola, Indonesien och Thailand.

Forskning visade att antalet förtida dödsfall årligen kan vara ännu högre än de 890 000 som beräknats, eftersom luftföroreningsbestämmelser i flera länder ofta inte inkluderar utsläpps redovisningen inom jordbrukssektorn.

Lite rapporteras också om ammoniakutsläpp, som är starkt förekommande inom gödselmedel och har en nyckelroll i bildningen av omgivande PM2,5.

Att påskynda klimatåtgärder i alla olika produktionssteg inom jordbrukssektorn kommer att vara avgörande för att minska luftföroreningarna, men utan att mäta utsläpp kan länder kanske inte identifiera effektiva begränsningsstrategier som kan minska föroreningarna.

Ländernas nationellt bestämda bidrag (NDC), de icke-bindande planer som fastställts av nationella regeringar som definierar deras avsikter med avseende på klimatförändringsrelaterade åtgärder, ger några exempel på hur fokus på luftföroreningar kan öka ambitionen att minska klimatförändringarna och i slutändan ta itu med livsmedel försörjningskedjans utsläpp.

De flesta företag inom jordbrukssektorn föreslår tekniska lösningar som kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, föreslår en klimatsmart och hållbar intensifiering av jordbruket för att bromsa utsläppen.

Att fokusera på tekniska förbättringar kan inte ta itu med kärnproblemet och kommer bara att försena och fördjupa de uppslukade kriserna för klimat, miljö, hälsa, livsmedel och nutrition.

Den tekniska utvecklingen visade sig endast vara en kompletterande begränsningspraxis (länk till 10 %), medan minskning av intensiva jordbruksmetoder, såsom att begränsa användningen av gödningsmedel, fortfarande är det mest effektiva sättet för livsmedelsförsörjningskedjan att nå de globala utsläppsminskningsmålen.

Boskapsuppfödning och industri, som bidrar till att öka utsläppen av PM2,5 genom markanvändning, kommer också att behöva en djupgående omvandling: ”En rättvis boskapsövergång kan påskynda en rättvis distribution av livsmedel, förbättra folkhälsan och miljön och resultera i positiva socioekonomiska fördelar , fortsatte Bruun.

Ökade engagemang från intressenter längs hela livsmedelsförsörjningskedjan kommer att vara nyckeln till att ta itu med utsläppen: sänkta utsläpp av kväveoxider och svaveldioxid inom livsmedelsdetaljhandel, distribution och transporter skulle kunna mildras genom att gå bort från fossila bränslen till renare och energieffektivare tekniker.

För närvarande går över en tredjedel av maten i hela världen förlorad eller slösas bort längs leverantörskedjan. Nya metoder för hantering av matavfall samt en minskning av livsmedelsproduktionen skulle kunna bidra till att minska ammoniakutsläppen som frigörs genom nedbrytningen av organiskt avfall på deponier, som kommer in i luften vi andas.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: