Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

DAC-teknik fick ett uppsving

I fredags fick DAC-teknik (direct-air-capture) inte en utan två stora uppsving från den amerikanska regeringen.

Boost 1: Department of Energy (DOE) tillkännagav ett forskningsinitiativ för att sänka kostnaden för kolavskiljning under 100 dollar per ton till 2030 – den punkt då experter tror att tekniken kommer att bli kommersiellt gångbar.


Boost 2: Lagförslaget om tvåparts infrastruktur – som finansierar DAC-anläggningar – gick igenom.
Varför det är viktigt: Forskare är generellt överens om att vi måste både tygla utsläppen och ta bort kol från luften om vi vill förhindra att världen värms upp med 1,5 grader Celsius. Kol borttagnings teknik är varken en silverkula eller det enda sättet att dra ut CO2 från luften (hej, träd), men det kan visa sig vara ett effektivt verktyg för att få ner CO2-nivåerna.

Tillbaka till uppsvingarna: Det nya DOE-programmet, som presenterades av energisekreterare Jennifer Granholm i Glasgow, syftar till att sänka priset på kolavskiljning med 95 % från sin nuvarande nivå på upp till 2 000 USD per ton, ett mål som experter säger är rimligt . Och infrastrukturpropositionen avsätter 3,5 miljarder dollar för att bygga fyra regionala DAC-hubbar i USA som kommer att ha kapacitet att fånga upp minst 1 000 000 ton CO2 per år.

För sammanhanget kostar Climeworks Orca DAC-anläggning, för närvarande den största i världen, mellan 10 miljoner och 15 miljoner dollar att bygga och tar bort 4 000 ton per år. Det är lika med utsläppen från cirka 870 fordon.

Om vi ​​ser framåt…DAC är fortfarande i extremt tidiga dagar, men med högar av statliga kontanter som nu går mot det, kommer vi snart att börja se om det kan fungera i stor skala. Ett USA-baserat företag, CarbonCapture, samlade nyligen in en serie A på 35 miljoner dollar och planerar att kommersialisera sin teknik under de kommande två åren.

Analys: All teknik för att fånga och lagra kol är en stor green washing övning av alla inblandade. Ingen teknik kommer att ersätta naturen, energi bör fokuseras på omvandling till en koldioxidfri ekonomi, omvandlingen kommer att vara mycket smärtsam, vi måste bara börja processen.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: